תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

טיפול באמצעות תאי מערכת החיסון המופקים מהגידול (TIL)

בטיפול TIL מפיקים לימפוציטים מגרורת מלנומה, מחזקים את פעילותם ומשיבים לגופו של המטופל

Getting your Trinity Audio player ready...

 

שם באנגלית: (TIL) Tumor Infiltrating Lymphocytes

מאת: ד"ר רוני שפירא-פרומר


ברקמה של גידול סרטני יכולים להימצא תאי מערכת החיסון שמנסים להילחם בו. תאים אלו יכולים לזהות את הגידול כגורם זר שניתן לתקוף אותו, אולם סביבתו מדכאת את השפעתם.

טיפול TIL מיועד בעיקר למלנומה (אך מחקרים מצאו שהוא עשוי להיות יעיל גם למחלות כגון סרטן כיס השתן וסרטן ריאה). במהלך הטיפול מוציאים בניתוח את אחת מגרורות הגידול הסרטני ולאחר מכן, במעבדה, מבודדים ממנה תאים של מערכת החיסון ומרבים את מספרם באמצעות פקטור גידול (אינטרלוקין 2) שמאיץ את התרבותם, כך שיהיו יעילים יותר במאבק נגד התאים הסרטניים. בהמשך הם ניתנים למטופל בעירוי. כך, הם יוצאים מכלי הדם,  מזהים את התאים הסרטניים, תוקפים והורגים אותם.

לפני הטיפול, כדי שמערכת החיסון, שאינה יעילה במצבה המקורי, תאפשר לתאים המוחזרים לפעול נגד התאים הסרטניים מבלי מפריע, ניתנת כימותרפיה שמחלישה אותה. לאחר מתן התאים ניתן שוב פקטור הגידול (אינטרלוקין 2) כדי להוסיף ולחזק את פעילות התאים שניתנו למטופל.   

טיפול TIL מתקיים במכון אלה לאימונו-אונקולוגיה בשיבא משנת 2006, נחשב עדיין לתהליך חדשני ומורכב ונעשה תחת מעקב קפדני של אנשי הצוות. הוא מתאים לחולי מלנומה גרורתית שלא הגיבו לטיפולים המקובלים, בעלי תפקוד טוב וגרורה שניתן להסיר בניתוח לצורך הפקת התאים.

עד היום ניתן הטיפול לכ-200 מטופלים ואצל חלקם הוביל לנסיגת המחלה במשך יותר מעשר שנים. כיום נערכים מחקרים שמנסים לשפר את הסיכוי לתגובה אליו (למשל שילובו עם תרופות אימונותרפיות מסוג מעכבי נקודות בקרה) או שילוב עם חידקי מעי של מטופלים שהגיבו לטיפולים אימונותרפיים). בנוסף נבחנות טכנולוגיות חדשות ליישום הטיפול במעבדה למחקר קליני ויישומי במכון אלה

 


פרטי קשר

יחידת המחקר הקליני, מיטל בר:

מייל: Meital.bar@sheba.health.gov.il